Blog Theun Plantinga; Hoera, 5 jaar! Zo, en nu weer door… maak een ‘Vijf jarenplan’

Wow! Vijf jaar is een enorme prestatie. Terugkijkend kunnen die jaren als voorbijgevlogen voelen, maar kijk maar eens terug wat je allemaal in die jaren hebt gedaan, wat er is gebeurt. Als je het uit zou schrijven dan duizelt je het idee hoe je dat gedaan hebt. Maar in ons vak werkt alles op ambitie, passie en doorzettingsvermogen met zekerheden en veel onzekerheden. Ga dan maar eens aan die start van die jaren staan.

Ik zie me nog zitten, in de les van stemdocent en mentor Martine van den Dool op de theateropleiding. De opdracht was een ‘vijf jarenplan’ te maken met wat je in de komende vijf jaar zou willen bereiken, en vooral tot in detail beschreven hoe je dat ging bewerkstelligen. De kern van je beschrijving was denken in mogelijkheden en droomdoelen zijn een pré, ook al dacht je dat ze onbereikbaar waren.

Het plan moest uitgewerkt worden in zoveel mogelijk detail; plaats, personen, producenten, kunstvorm, wanneer, waarom, etc. Ik weet niet meer precies wat ik geschreven heb, maar ik weet wel dat ik binnen drie jaar met een behaald plan stond. Dromen leken dichterbij dan ik aanvankelijk dacht. Onbewust had ik een handleiding geschreven voor mijn beginnende carrière in het theater. Mentor Martine leerde me, met terugwerkende kracht, dat als je jezelf en je talent goed genoeg kent je een goede haalbare route uit kon stippelen voor jezelf.

Ik probeer in mijn carrière elke 5 jaar zo’n jarenplan te maken. Ik schrijf het niet letterlijk uit, maar heb er een apart plekje voor in mijn hoofd. Hier en daar wordt het plan bijgesteld bij nieuwe interesses of inspiraties. Ik ken mijn talent en ook mijn beperkingen, waardoor ik tot nu het geluk heb gehad alles te kunnen doen wat ik graag zou willen.

Mijn nieuwe ‘Vijf jarenplan’ is een pittige, maar als ik het goed bedacht heb een enorm mooie en vernieuwende. De grootste droom in het plan is een gezamenlijk plan van mij en mijn grote liefde Mike. We gaan niet trouwen, krijgen geen kinderen, maar hebben wel de behoefte iets blijvends samen te creëren. We willen een plek stichten waar de deur voor iedereen open staat en waar we onze gasten een beleving geven. Ik kan er nog niet zoveel over zeggen, maar hypotheek/offertes/verbouwing/etc worden op dit moment getoetst op de mogelijkheid van ons culturele bedrijfsplan. (Sorry, maar zeer binnenkort laat ik het weten).

Naast dat plan bestond de behoefte om mijn vergaard kennis en vaardigheden door te geven. Voor deze plek ga ik terug naar mijn roots. Wat ooit de (overigens zeer geslaagde, en niet ten einde) ‘Amsterdam dream’ was, wordt weer de ‘Fryske dream’. Een plek waar voor mij onwijs veel mogelijkheden liggen en ik graag mezelf verder zie ontwikkelen.

Verder ben ik trouwambtenaar geworden, speelde ik door regisseur Bruun Kuijt mijn meest intense ‘serieuze’ rol ooit (Titus) en ontdekte ik nog meer ruimte in mijn palet als acteur.

Deze blog is zeker niet bedoeld om jou te laten lezen hoe geweldig ik alles heb behaald en je daarmee het cliché ‘als je iets wilt, dan lukt het’ door de strot te duwen. Maar ik spoor je aan ook zo’n ‘Vijf jarenplan’ te maken. Echt doen! Het zal je helpen een pad te bewandelen op weg naar je doel.

Tip: Surf eens door de site van www.ilovetheater.nl. Laat je verassen en inspireren door wat er in vijf jaar tijd is neergezet! Ik wil ze dan ook hartelijk feliciteren met wat ze bereikt hebben. Hiep Hiep Hoera. Zo, en nu weer door. Niet inkakken, maar door met je toekomstige plannen. Want die zijn veel te leuk en bereikbaar! Liefs Theun Plantinga

FOTO: ©Marit Anker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.