B-Boy: leven als breakdancer

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen vrijdagavond 27 september ging de hiphopvoorstelling B-Boy van Maas Theater in première in het Maaspodium, Rotterdam.

Vijf dansers, allemaal totaal anders, met één gezamenlijke passie: breakdance. Ze nemen ons mee in het leven van breakdance, ieder met hun eigen verhaal. Een deel van het verhaal vertellen ze zelf, maar een gedeelte zien we op een groot led-scherm, dit is vooraf al opgenomen.

B-Boy verlegt fysieke grenzen en gaat tot het extreme. Van één op één battles tot een groepsbattle, ze geven alles, laten alles zien en geen move gaat hen te ver. Ze vormen een crew, waarin je als individu je mannetje moet staan, maar je crew respecteert. Van deze crew kun je leren, word je sterker. Jolanda Spoel is er in geslaagd, de dansers centraal te stellen, met hun persoonlijke verhalen.

De namen van de dansers hoor je niet, maar iedere danser heeft iets aparts, iets speciaals, is uniek. Saamhorigheid is hun motto en dat stralen ze uit. Ze weten elkaar tot grote hoogte te brengen. Ze nemen ons mee in het leven van een breakdancer. Breakdance is fysiek heel zwaar, zo zijn ze eigenlijk nooit blessurevrij, hebben ze allemaal kale plekken op hun hoofd, door de headspins. Soms is het ook frustrerend dat je pas na 2 a 3 jaar een move echt goed onder de knie hebt. En iedere danser heeft er wel eens aan gedacht om te stoppen, maar het saamhorigheidsgevoel, de adrenaline die het dansen hen geeft, dat is de reden om door te gaan.

Vanaf de eerste minuut zat ik op het puntje van mijn stoel, gebiologeerd te kijken naar deze bijzondere voorstelling. Je weet soms niet waar je moet kijken. Iedere danser heeft iets unieks en voegt weer iets unieks toe aan de dans. Ze wisselen van move in snel tempo. Headspins, windmills, freezes, swipes, poppings en flares zijn maar enkele van de moves die ze laten zien. De dansers hebben stuk voor stuk duidelijk één passie, breakdance, Dit stralen ze ook uit. Jolanda Spoel heeft als theatermaker de kracht en het verhaal achter de danser perfect neergezet.

Concept, regie: Jolanda Spoel
Dans: Pom Arnold, Kenji Hendriks, Tim Jansen, Dietrich Pott, Remses Rafaela
Guest appearances: Sheyda DarabAlicia Anais Fuentes Sifuentes, Quinty van SelowLucinda Wessels
Choreografie: Lloyd Marengo, Jolanda Spoel en de dansers
Compositie: Marlon Penn
Decor: Laura de Jong
Kostuums: Dorine van IJsseldijk
Licht: Claus den Hartog
Dramaturgie: Dorien Folkers
Videoprojecties: Steven Elbers
Teaser: Thomas Bos

Voor meer informatie: https://www.maastd.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.