Afrovibes 2018: LAND

Afrovibes 2018: LAND

Afrovibes festival viert van 4 t/m 14 oktober haar 15de jubileum! Jonge makers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek, poëzie, film en design komen uit Afrika naar Nederland. Het festival vindt plaats in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam in de verschillende theaters maar ook op locaties in de publieke ruimte. Afrovibes laat moderne, actuele en vernieuwende kunst uit grootstedelijk Afrika zien en verbindt dit werk en de makers ervan en met jonge Nederlandse kunstenaars. Kaartverkoop voor het hoofdprogramma via de verschillende theaters is al gestart. Begin augustus staat het gehele programma via afrovibes.nl online.

Data en theaters/steden
Amsterdam 4 t/m 6 oktober Compagnietheater, 5 t/m 7 oktober Tolhuistuin, 7 oktober Bimhuis, 9 & 10 oktober De Balie en 12 oktober Bijlmer Parktheater.
Den Haag 6 & 7 Het Nationale Theater (Theater a/h Spui) en 8 oktober Institute for Social Studies.
Rotterdam 13 & 14 oktober Maaspodium en 14 oktober Kunsthal.
Utrecht 13 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 14 oktober TivoliVredenburg.

Festival thema 2018: LAND
Het festival thema van dit jaar is LAND. Land wordt vaak enkel gezien als materiaal. Als de grond, de aarde waarop wij wonen. Maar land is zoveel meer, letterlijk en metaforisch. Mensen hebben een emotionele en spirituele verbinding met het land dat ze bewonen. Land is onderdeel van je identiteit. Ook migratie, exploitatie of bescherming van land zijn zowel in Afrika als in Europa actuele onderwerpen. Hedendaagse Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars laten ons zien wat LAND voor hen betekent.

Afrovibes 2018: een greep uit het programma
Het Forgotten Angle Theatre Collective van PJ Sabhagha (ZA) komt met twee voorstellingen naar Afrovibes. With Nothing But Silence They Turned Their Bodies To Face the Noise is een dansvoorstelling over de relatie tussen mensen en hun leefomgeving. Een verzet tegen de milieuaantasting van de plek die we thuis noemen en onze eigen steeds groter wordende rol hierin. Back is een wervelende dansvoorstelling die flirt met liefhebben en zucht van verlangen. Een voorstelling over aantrekken en afstoten.
Ook Nora Chipaumire (ZW / VS) brengt twee dansvoorstellingen naar het festival. Voor #Punk liet zij zich inspireren door Patti Smith en voor 100 % Pop door icoon Grace Jones. Ze laat zien en horen hoe muziek, het land waar je opgroeit en je identiteit met elkaar samenhangen. In 2016 was Nora al eerder te gast bij Afrovibes en kreeg haar voorstelling Portrait as myself as my father 5-sterren van de Theaterkrant.
Met Womb of Fire onderzoeken Sara Matchett en Rehane Abrahams (ZA) op indringende wijze de kracht van het vrouwelijk lichaam in het Zuid-Afrika van vandaag: een land waar koloniale machtsverhoudingen uit het verleden nog steeds voelbaar zijn.
De performatieve installatie Black Tie van vormgever Lesiba Mabitsela (ZA) bekijkt wat mode en mannelijkheid betekenen in verschillende culturele contexten en is een aanklacht tegen culturele toe-eigening.
In de politieke performance Reverse Colonialism van Ahilan Ratnamohan (BE) dagen vier Afrikaanse Antwerpenaren (Star Boy Collective, CM / NG) het publiek uit om hun fantasieën, vooroordelen en meningen in te zetten tijdens een gezamenlijke utopische zoektocht naar een beter bestaan.
Spoken word voorstelling Here to There van dichter Koleka Putuma (ZA) en choreograaf Niki van Callandt (NL) neemt bezoekers mee naar het gedeelde verleden van Afrika en Nederland en hoe we met deze erfenis kunnen omgaan.
Dansvoorstelling We’re Here sluit hier op aan. Dansers van Future in Dance (NL) uit Rotterdam kijken terug naar het pad van hun voorouders van Afrika via Amerika naar Nederland.
Alida Dors (NL) maakt speciaal voor Afrovibes The Wave, een dansinstallatie in reactie op de gentrificatie in de grote steden. Een interventie en een artistiek statement over de plek waar mensen wonen en de veranderingen die daarin plaatsvinden. 
Tenslotte The Kiffness (ZA), aankomende zaterdag 4 augustus in het voorprogramma bij de Melkweg en tijdens Afrovibes in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag muzikale hoofdact van het festival! The Kiffness is een van de meest populaire elektronische bands in Zuid-Afrika en staan daar met hun jazzy, groovy en positieve house muziek steeds bovenaan in de top 40.  The Kiffness trad op met een aantal grote Zuid-Afrikaanse namen zoals Tresor, Shortstraw, Moonchild, Samuel Miller & Mathew Gold.

Randprogramma
Afrovibes heeft een uitgebreid randprogramma met debat, masterclasses, muziek, design en een artist-in-residency programma.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.