Abafazi: Zuid-Afrikaanse muziek die je raakt

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen woensdag avond ging in theater de Stoep in Spijkenisse “Black, Brave & Beautiful” in premiére, de nieuwe show van Abafazi. In 2014 waren ze voor het eerst in Nederland, met groot succes wisten ze toen al onze harten te veroveren met hun spectaculaire show. Vorig jaar konden we ze zien in de Nederlandse theaters met hun swingende show African Sunset en dit jaar zijn ze terug met deze nieuwe voorstelling. Abafazi komt uit het Zulu en betekent letterlijk ‘vrouwen’. De tien power-vrouwen van Abafazi brengen een eerbetoon aan iconische zwarte vrouwen die een lans hebben gebroken voor de vrijheid. Ze nemen je mee op reis door de muziek en cultuur van Zuid-Afrika.

De Afrikaanse drum, de marimba en hun stemmen zijn de basisinstrumenten. Van oudsher is de Afrikaanse drum een vooral door mannen bespeeld instrument, maar de kleurrijke en energieke Abafazi zetten dit stereotypebeeld op zijn kop. Zuid-Afrika kent maar liefst elf officiële talen, die in hun oorsprong verbonden zijn met de volkeren die een plek in de Rainbow Nation hebben gekregen. De kostuums van de Abafazi zijn vormgegeven in de traditie van deze verschillende volkeren. Zo vertegenwoordigt elk kostuum een specifieke cultuur. Herkenbaar door stijl, kleurgebruik en patronen.

De dames van Abafazi bespelen alle instrumenten zelf. Ze doen dit met een onuitputtelijke energie. Met een constante glimlach op hun gezicht nemen ze je mee op deze bijzondere reis. In Afrika groeit men op met samenzang, deze ontbreekt dus uiteraard niet in deze energieke voorstelling.
Ze zingen hoofdzakelijk nummers in hun eigen taal, het Afrikaans, maar door de muziek, de bijzondere dansen en gebaren krijg je toch een redelijk beeld waar het over gaat. Hun eerbetoon aan de inspirerende muziek van Aretha Franklin raakt je en zet je aan het denken over de cultuur en diversiteit aan mensen in Zuid Afrika. Het hoogtepunt was toch wel hun tribute aan Nelson Mandela. Heel intens en met veel gevoel wisten ze ons mee te nemen naar Zuid Afrika en de apartheid. Wat deze voorstelling een extra dimensie gaf, was dat iedere zangeres een persoonlijk verhaal vertelde, over zichzelf of een naast familielid en wat deze betekend heeft voor de gemeenschap in Zuid-Africa. De show werd op heel aparte wijze afgesloten met het Nkosi Sikeleli Africa, het Zuid-Afrikaanse volkslied.

Stilzitten is bijna onmogelijk, de vrolijke klanken klinken nog nog lang na. Je komt gegarandeerd vrolijk buiten. Het is duidelijk dat de tien dames veel plezier hebben en hun doel is dat iedereen een leuke Zuid-Afrikaanse avond beleeft.

Voor meer informatie: https://www.dgtheater.nl/voorstelling/abafazi-africa


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.